Boken “Omgiven av idioter” är populär. När jag lyssnade på boken irriterade jag mig på att boken saknar nyanser, typerna målas med breda penslar och världen förenklas. Jag är inte ensam om att ha synpunkter på boken och dess innehåll.

Vad du bör vara medveten om när du läser Omgiven Av Idioter och kategoriserar människor i fyra färger är en läsvärd kritisk artikel om boken.

Det är en usel bok eftersom den inte lever upp till vad författaren påstår. Så enkelt är det. Författaren påstår att man ska se boken som ”en introduktion till mänskligt beteende och dialog”. Och om det är vad boken syftar till att vara, är det enkelt att göra en översikt av vad vetenskaplig forskning säger om mänskligt beteende och dialog. Och, jag kan ge en liten hint: det Thomas Erikson påstår är att betrakta som missförstånd och misstolkningar av vad vetenskap är, retoriska trick eller logiska felslut (beroende på om han medvetet skrivit felaktigheter eller bara har otur och drar felaktiga slutsatser) och rent trams.